Krachtige beelden: nóóit rijden onder invloed

Op 10 december 1989 kwam de eerste TAC - Transport Accident Commission (de Transport Ongelukken Commissie) reclame online. Toen was het aantal doden door het rijden onder invloed nog 2 keer zo veel als dat het nu is. Mede door deze bewustmakende video's is het dodenaantal in 20 jaar gehalveerd. 

In Nederland overlijden jaarlijks nog steeds zo'n 500 mensen bij ongelukken die veroorzaakt zijn door het rijden onder invloed. Er is dus nog een lange weg te gaan.


Verkeersongelukken zorgen vandaag de dag voor ontzettend veel doden, wereldwijd. Eén op de 5 verkeersslachtoffers is het directe gevolg van het gebruik van alcohol in het verkeer. 

Kleine foutjes en milliseconden van onoplettendheid zorgen voor fatale ongelukken, enkel en alleen door het rijden onder invloed.

Deze campagne van TAC laat ons zien dat vele van deze ongelukken makkelijk te voorkomen waren; door na te denken. Denk na voordat je in de auto stapt; kan ik veilig rijden?

Ben ik geen gevaar op de weg? De gevolgen zijn namelijk niet te overzien.

Mensen maken fouten, maar deze fouten zijn niet nodig. Denk aan die vele duizenden mensen die trauma's hebben opgelopen, denk aan die vele duizenden mensen die overleden zijn, denk aan die vele duizenden mensen die nu iemand moeten missen. 


Het zijn onschuldige mensen die worden getroffen. Door 1 stomme misstap.

TAC heeft 20 jaar gedaan over het maken van deze video. Door het verzamelen en samenvoegen van beelden en muziek; ongelukken, gewonden, machteloze mensen en het nummer 'Everybody Hurts' van REM hebben zij een video gemaakt die iedereen zou moeten zien: Heb jij ook een leuk filmpje dat geplaatst moét worden?! Stuur ons dan een bericht op Facebook of via WhatsApp op 06 14 89 74 33.


Bekijk ook: Ongeluk met bakfiets: kinderen en baby's geraken onder water - twee vissers grijpen meteen in!