10 dingen die mij hebben veranderd ná de dood van mijn ouders

De relatie die kinderen met hun ouders hebben zijn niet te vergelijken met andere relaties.

Ze zorgen voor ons op het moment dat wij dat niet voor onszelf kunnen, en moedigen ons aan als alles fout lijkt te gaan. Onvoorwaardelijke liefde kent uiteraard geen grenzen.


Relatie- en levensstrategie coach Lisa Schmidt, verloor haar ouders en schreef een krachtig eerbetoon naar hoe het écht voelt je ouders te verliezen. Ze verteld hoe het haar elke dag en op lange termijn nog steeds achtervolgt.


Hieronder volgen 10 dingen die Lisa voor altijd veranderd hebben, en nog lange tijd zullen achtervolgen:
 

 1. "Mijn telefoon is nooit verder dan één meter van me vandaan als ik ga slapen. Want de ene keer toen die dat wel was, miste ik het telefoontje dat mijn moeder was overleden."
   
 2. "Gewoon púúr de gedachte dat mijn moeder er niet meer is, maakte me fysiek ziek, ook nog een halfjaar nadien. Ik moest er letterlijk van overgeven."
   
 3. "De dood van mijn ouders heeft soms de resterende familie uit elkaar getrokken. Ik deed mijn best om aan hun laastste wensen te voldoen, en in sommige situaties was ik dan de bad guy. Ik merk wel dat het me een sterker persoon heeft gemaakt."
   
 4. "Ik ben er nog steeds boos om dat mijn zoon nooit zijn grootouders heeft leren kennen. Hij had van ze gehouden, en zij ongetwijfeld van hen."
   
 5. "Ik wil geen enkele tijd die ik met mijn ouders heb gehad terug inleveren, maar soms kan ik het niet helpen om te denken dat als ze eerder waren overleden, ik minder herinneren zou hebben gehad en minder pijn."
   
 6. "Klaag nóóit over je ouders in mijn bijzijn. Dan kan je een volledige preek verwachten, en die vindt ik nog terecht ook. Als een lid van de 'mijn ouders zijn overleden' - club, zou ik zo jouw plek willen innemen!"
   
 7. "Het is net zoiets als een alleenstaande moeder zijn... Je wordt meteen een bepaald hoekje ingeduwd. Daar wil ik absoluut niet in meegaan! Waar kan ik dit ongewilde lidmaatschap opzeggen?"
   
 8. "Andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, zijn de enigen die weten hoe het voelt. Ze snáppen het gewoon. Er is geen andere manier om dat uit te leggen."
   
 9. "Het leven gaat gewoon door, maar soms jaren later kan je alsnog breken. Alsof het weer gisteren gebeurd is."
   
 10. "Soms als je onbekenden of vrienden samen met hun ouders ziet lunchen, wordt je jaloers. Soms zelfs woedend, omdat je bijvoorbeeld niet meer je moeder je baby shower kan laten plannen. Alle grote dingen in het leven worden nooit meer hetzelfde"
   

Herken jij jezelf in Lisa's verhaal? Of ben je juist blij dat allebei je ouders nog leven? We lezen het graag de reacties. Heb jij ook een belangrijk bericht dat geplaatst moét worden?! Stuur ons dan een bericht op Facebook of via WhatsApp op 06 14 89 74 33.


Bekijk ook: Vrouw krijgt uitslag DNA-test